Verslag Ulu-moskee

Op donderdag 21 januari verzamelden we om 15:00 op het moskeeplein in Lombok, Utrecht. Met een groep van 22 deelnemers gingen we naar binnen bij de Ulu-moskee, waar we vriendelijk werden onthaald door twee rondleiders en de imam. Meteen werd ons een voorstel gedaan: wilden we beginnen met de introductiefilm, of wilde we beginnen met de rondleiding? Omdat ons ook thee aangeboden was, besloten we om de starten met de film. We verplaatsten van de ene grote zaal naar een andere. ‘Dit is de kantine waar voornamelijk de oudere heren komen om bij te praten en thee te drinken,’ werd ons verteld. ‘De jongeren hebben beneden een eigen ruimte en er is ook een kamer voor de dames die daar behoefte aan hebben. De film kijken we in een andere ruimte.’ De film die we keken ging over de islam en moskee, een productie van ISN (Islamitische Stichting Nederland):

Na de film was het tijd voor de rondleiding. De Imam stelde voor dat we van beneden naar boven zouden lopen, zodat we zouden eindigen bij het mooiste: de gebedsruimte. Zodoende begonnen we met de kelder. Hier zit het jongerencentrum, samen met wat klaslokalen voor Koranlessen en bijlessen. Op de begane grond zijn diverse zalen en de Kebap Factory, een restaurant die zijn ruimte van de moskee huurt en alleen via het moskeeplein te betreden is. Op de eerste verdieping zitten de kantine, de zaal waar we film keken en de keuken. De tweede verdieping bevat de kamers van de directie, diverse vergaderzalen (die te huur zijn), stilteruimtes (die tevens beschikbaar gesteld worden aan andere religieuze groepen), een bibliotheek en een kamer waar de vrouwen een gezellige zithoek voor zichzelf gecreëerd hebben. Ten slotte kwamen we aan op de derde verdieping: de gebedszaal. Iedereen deed voorzichtig zijn schoenen uit voor we de zaal betraden. De gebedszaal was zeer indrukwekkend. Het had prachtige gouden versieringen (Arabische kalligrafie), een indrukwekkend goede verlichting en een mooi turquoise tapijt. Meteen zagen we dat de gebedsruimte meerdere verdiepingen heeft. Dit is zo ingericht zodat mannen en vrouwen in dezelfde ruimte kunnen zijn, zonder elkaar (onbedoeld) af te leiden.

IMG_5581

Vooraan in de gebedsruimte namen we plaats op het tapijt. Terwijl sommige moslims bezig waren hun gebed te doen, raakten wij in dialoog met onze rondleiders en de Imam. Er werden diverse vragen gesteld, zoals hoe de moskee gerealiseerd is, in welke taal de preken gehouden werden (Turks/Nederlands) of hoe zij de jongeren bijeen brengen. De sfeer was erg gemoedelijk, waardoor er ook ruimte was voor gevoelige vragen, zoals hoe er omgegaan wordt met radicalisering? Een rondleider gaf expliciet aan namens zichzelf te spreken voor hij antwoord gaf, een begrijpelijke benadrukking. Ook werd er kort gesproken op hoe de jeugd gemotiveerd blijft, niet alleen vanuit de moskee, maar ook in het algemeen. Er werd gesproken over studie en werk, tegenslagen door discriminatie bij het zoeken naar een baan, maar ook verschillen tussen Turkse en Marokkaanse jongeren. Uiteindelijk werd er voorgesteld om het gesprek af te sluiten met het reciteren van soera 1 door de imam:

Het bezoek aan de Ulu-moskee beschouwen we als een groot succes. Voor ons is dit ook een grote reden om meer van dit soort bezoeken te plannen, dus wordt vervolgd… Oh, en de foto’s vind je hier.