Agenda

 


Hier kondigen we de komende activiteiten aan. Wil je een reminder bij nieuwe activiteiten? Klik dan hier en abonneer je op onze evenementen! Als je benieuwd bent naar de activiteiten die al zijn geweest, kun je bij de evenementverslagen terecht.


Woensdag 6 februari: Scientology Kerk Amsterdam

Op woensdag 6 februari zijn wij welkom bij de Scientology Kerk Amsterdam. Scientology is een geestelijke beweging die vanuit de Verenigde Staten naar Europa is overgewaaid. Een bijzondere ‘religie’ waar we met dit bezoek meer over te weten willen komen. Op het programma staat een rondleiding door het informatiecentrum en bovendien gaan we in gesprek met een scientoloog. Er is ruimte voor discussie. Aanmelden kan via activiteiten@svaladdin.nl. 

Wat: Scientology Kerk Amsterdam

Wanneer: woensdag 6 februari, 19:00-21:00

Waar: Wibautstraat 112, Amsterdam


Dinsdag 20 februari: Universiteit van Nederland – Religie

De Universiteit van Nederland is een platform voor jong en breed publiek. Iedere maand worden mini-colleges gegeven door bekende wetenschappers over diverse thema’s. Alle colleges zijn uiteindelijk online beschikbaar. Op dinsdag 20 februari a.s. zijn er colleges over het thema ‘religie’. Hierbij worden er onder andere colleges gegeven over waarom videogames vol zitten met religie, of we van religie liever worden en waarom christenen altijd zo moeilijk doen over seks. De opnames vinden plaats in Club Air in Amsterdam, met een gezellige borrel achteraf om de wetenschappers nog eens goed het vuur aan de schenen te leggen. Leden van Aladdin kunnen voor een gereduceerd tarief de opnames bijwonen. Voor nog geen 5 euro kun je genieten van vijf interessante mini-colleges en een borrel achteraf. Geïnteresseerd? Mail voor 14 februari naar activiteiten@svaladdin.nl.

Wat: Universiteit van Nederland over ‘religie’

Wanneer: dinsdag 20 februari, 20:00-22:15

Waar: Club Air Amsterdam


Vrijdag 23 februari: symposium ‘Religie en Nederlandse identiteit’

Tijdens dit symposium staat het thema ‘Religie en Nederlandse identiteit’ centraal. Het Centre for the Humanities en het Utrecht Religie Forum stellen de vraag welke rol religie speelt in de hedendaagse Nederlandse identiteit. Daarnaast wordt er stilgestaan bij de vraag of er ook plek is voor nieuwe religies in de Nederlandse identiteit. Stuiten nieuwe religieuze tradities op meer weerstand ondanks het seculiere karakter van ons land? Is er wel echt sprake van neutraliteit als het gaat om religie in het publieke domein?

De avond begint met korte mini-colleges van drie wetenschappers die deze vragen vanuit hun eigen onderzoeksveld benaderen. Na de pauze zal een panelgesprek plaatsvinden waarin de plaats van religie in de hedendaagse Nederlandse samenleving ter discussie wordt gesteld door wetenschappers, een romanschrijver, een journalist en een politicus. Er zal voldoende ruimte zijn voor het publiek om vragen te stellen en van gedachten te wisselen tijdens de afsluitende discussie.

Wat: symposium ‘Religie en Nederlandse identiteit’

Wanneer: vrijdag 23 februari, 19:00-21:30

Waar: Lutherse Kerk, Amsterdam